Rozhovor s předsedou klubu, Michalem Hápem

Rozhovor s předsedou klubu, Michalem Hápem

15. 06. 2020 Aktuality

Sezóna pro celý klub i celý florbal skončila o něco dříve, než se čekalo, nyní už funguje vše naplno. My jsme vyzpovídali předsedu klubu a zároveň kapitána "A" týmu, Michala Hápa.

Litomyšl měla v soutěžích Českého florbalu 6 přihlášených družstev a jedno družstvo žen, které odehrálo několik přátelských utkání. Jak hodnotíte fungování celého klubu a výsledky družstev?

 

Vezmeme to od nejmladších. V letošním roce jsme přípravku nepřihlásili z obav, abychom objezdili turnaje dané Českým florbalem. Neměli jsme dostatek hráčů ročníkem (2011-2012). 



Elévci a mladší žáci hrají systémem 3+1 a 3+1 a odjezdili turnaje po regionu. U těchto malých dětí se nevede žádná tabulka, tudíž se nepočítají ani výsledky. 



Další věkovou kategorií jsou starší žáci, kteří hrají už ,,velký florbal,, na zmenšeným hřišti (36m. * 18m.). Před pár lety se zavedl v této kategorii košový systém, dle výkonů. Naši starší žáci se drželi převážně ve druhém koši, patřili tak do TOP 10 týmů na regionu.



Již třetím rokem jsme nepřihlásili dorostence (2003-2004) z důvodu nedostatku hráčů.



Posledním mládežnickým mužstvem je juniorka. Nastupovala ve 2. nejvyšší soutěži. Opět říkám, zase jsme neměli dostatek hráčů v této kategorii (2001-2002), a tak jsme je doplnili dorostenci. Liga nebyla dohrána až do samého konce z důvodu ukončení všech soutěží. Naši junioři se drželi v polovině tabulky.



 Ano, před rokem vzniklo nové mužstvo žen, prozatím jenom trénují a snaží se posouvat herně a kvalitně výše, abychom mohli tento tým přihlásit do soutěže.



Muži „B“ hráli Pardubickou ligu, kde byli na posledním místě a moc se nedařilo. Po oslovení jedním týmem z regionu, jsme se domluvili na uvolnění z této ligy a přihlásili jsme tým o jednu soutěž níže.



Muži „A“ bych nejdříve zhodnotil za vedení klubu. Před sezónou jsme měli jasné cíle. Oslovili jsme našeho trenéra Tomáše Hochbergra, který je trenérem u mládeže a toto pro něj byla výzva, kterou přijal a chtěl tak pomoci mužům postoupit a nasbírat cenné zkušenosti, a asistenta Patrika Petra. Z ohlasů od hráčů a lidí okolo litomyšlského florbalu to nebylo úplně ono, čím bychom se chtěli prezentovat a směřovat výše. Jak všichni víte, zase a znova nám uteklo hrát Play-up o Národní Ligu.



Když bych to měl zhodnotit jako hráč a kapitán týmu tak vám řeknu jediné a to, že je to pro mě další zklamání. Každý rok mám před sezónou jasný cíl, bohužel ani tento rok to nevyšlo. Nevyšlo to jenom z toho, že prostě nedokážeme celou sezónu předvádět kvalitní výsledky a máme velké výpadky. Takže to nakonec zhodnotím tím, že bychom měli něco změnit a začít na tom velice intenzivně pracovat. (což se nám snad teď daří). V poslední řadě bych chtěl poděkovat trenérovi, asistentovi a všem hráčům, kteří byli součástí.

 

 

Nyní všechno směřuje k další sezóně. Příprava bude o něco delší, než obvykle. Jaké jsou cíle klubu na nadcházející sezónu a plánují se některé změny, popřípadě novinky?

Jelikož přihlášky na sezónu 2020-2021 byly odevzdány k poslednímu květnu, tak za mě se dá říci, že nám nová sezóna už začala. Pro některé týmy začne až soustředěním o prázdninách, někteří už ale makají, tzv.  ,,suchá část“ sezóny.

Změny nastaly, po 3 letech jsme opět přihlásili mužstvo dorostenců, trochu pozměnili koncepci klubu a udělali pár změn u mužské kategorie.

Cíle jsou jasné jako každý rok. Děti, aby to bavilo a dělaly tento sport s radostí, zdokonalovaly se, rostly z nich výborní hráči a hlavně skvělí lidé. U žen máme daný cíl, vytvořit tým, který v sezóně 2021-2022 bude hrát ligu. U mužů ,,B“ se dostat zpět na vítěznou vlnu a postoupit výše.  Muži ,,A“ mají nový realizační tým a nové tváře. Cíl je tedy více, než jasný – Národní liga.

 

„A“ tým bude v sezóně 2020/2021 nastupovat v Divizi pod novým realizačním týmem. Jaký byl důvod pro změnu, a co od toho očekáváte? 

 

Změna není až zas tak rapidní. Hlavním trenérem se stal Patrik Petr, který nadále ale působí jako extraligový hráč v Pardubicích. Jeho asistenti, Hochbergr Tomáš a Klejch Martin, budou tak odvádět velkou práci a myslím si, že toto trio bude pro tým mužů velmi prospěšným článkem.

Jako člen vedení od toho očekávám hodně a doufám, že se tomu tak stane. Jako hráče už mě nic nepřekvapí…, zažil jsem toho v Litomyšli hodně. Protože ve finále to není jen na lidech, kteří to vedou, ale VŽDY je důležité, aby si to hráči urovnali v hlavách a podávali kvalitní výsledky po celou sezónu. Věřím, že tento rok bude ten šťastný.

   

Do týmu mužů přibylo 5 nových hráčů.  Jak probíhala jednání a znamená posílení mužského týmu boj o postup do Národní ligy?

 

Každý rok někdo končí a někdo nový přichází. Nejdříve se zmíním o Jirkovi Boštíkovi a Matěji Stejskalovi. Tito dva muži přerušili své působení z časových důvodů. Budeme tak rádi, když se k nám časem přidají.

Zmíním se také o dvou návratech, zdali zdraví povolí…Tomáš Hájek a Josef Karlík. Dalším je Jiří Jedlička, který několik let působil v FBK SVITAVY a před osmnácti-měsíční pauzou okusil tým z extraligy.

Tři kluci k nám zavítali z Pardubic, kde se nevešli na soupisku „A“ týmu (Petr Kučera, Matěj Gregor, Adam Kučera). Posledním je Filip Novák, který v loňské sezóně nastupoval za Fbk Piráti Chrudim. Dále jsem moc rád, že v týmu i přes časovou vytíženost, setrvají  Vilém Nonn a Štancl Ladislav (,,šedý vlk,,). I když neodjezdili všechny zápasy, myslím, že letos by to mohlo více klapnout.

  

Nakonec bych chtěl říci, že už máme rozlosování celostátních soutěží. Muži tak zahájí sezónu 22. - 23.8. Pohárem České pojišťovny na DOMÁCÍ PALUBOVCE. (Soupeři: Vysoké Mýto, Spartak Pelhřimov, Sokol Chrudim, HAGA Pardubice). Jsem velice rád, že budeme mít před odstartování soutěže těžkou prověrku. Jelikož se mi na začátku letní přípravy přihodila zlomenina nohy, tak po operaci podstupuji rekonvalescenci a věřím, že budu na domácí pohár připraven a postoupíme do dalšího kola.




 

 


Hlavní sponzor

Zpět